Roligt svar från mäklare angående sänkta priser och spekulationsgrad i Barkabystaden - VemBudar

2018-01-03 21:26:26 Admin

Roligt svar från mäklare angående sänkta priser och spekulationsgrad i Barkabystaden

Så, ibland kan man roa sig med att höra av sig till mäklare och ställa lite frågor. Blev hyffsat paff av nedanstående svar från en mäklare på Nytthem (som bara sysslar med nyproduktioner). Frågorna det gällde var då prissänkningar och spekulationsgrad i det spännande projektet Barkabystaden, nästgårds till Rinkeby i Stockholm. Någon grävande person i flashbacks bostadsbubbletråd hade kollat Peabs försäljningsgrader i ett av deras projekt och kommit fram till att alla ettor var sålda men typ inga treor eller större. För vem planerar egentligen att flytta in i en etta om två år och sedan bo där ytterligare ett par år? Dvs, det kan sannolikt vara spekulation det rör sig om. Men enligt Nytthem så går det inte att spekulera på grund av att byggherrarna gjort det i princip omöjligt med försvårande regler (yeah right, klart de vill ha sålt och klart mäklarskrået finner innovativa sätt att kringgå diverse nya regelverk). Vidare så går det allmänt trögt med försäljningarna i Barkabystaden och en del ombildningar till hyresrätter har det blivit. Nedan följer mailet i sin helhet med fetmarkerat där det bör vara fetmarkerat:

“Det är för närvarande, vilket det också har varit en tid, ett mycket stort utbud av bostäder i Barkarbystaden. Utbudet tillsammans med att amorteringskraven skärps och höjs ytterligare resulterar i att försäljningstakten går ner och så även priserna under en begränsad tid. Det säljs fortfarande lägenheter, men det är störst efterfrågan på 1-2:or samt 4:or. Peab, som jag förmedlar lägenheter åt, kommer inte att sänka priserna i vårt kvarter i området då vi har en kalkyl på byggnationen att hålla oss till.
Vår första inflyttning är i slutet av detta år och till dess räknar vi med att marknaden är tillbaka på dessa nivåer.

Vad gäller 1:orna i föreningen Gripen, vilket är 14 st av 102 lägenheter, bedömmer jag att vi inte har några spekulationsköpare dåPeab och övriga byggherrar stramat åt reglerna för att detta inte längre ska vara möjligt. Däremot är det mycket som kan hända under en 1,5-2 års period med civilstånd och familj samt studier och jobb mm, vilket självklart påverkar om köparen till slut vill eller kan flytta in. I kvarterets andra förening, Lansen, har jag 2 st 1:or kvar av totalt 6 st.

Hoppas detta gav dig en något bättre bild av marknaden och försäljningen.”

Det som är särskilt roligt här är då att Peab minsann inte kommer anpassa sig till marknadens förväntningar, utan marknaden får minsann komma till Peab. De har ju en kalkyl. Brukar det fungera så i perioder av överutbud så som det verkar vara i Barkabystaden? Nej, man kommer givetvis bli tvungna att sänka sina priser så småningom, för det kommer svida att ha lägenheter ståendes osålda.

Vidare så är det intressant hur pass självsäker man är på att priserna kommer tillbaks till Augustis nivåer. Klart, det vill man väl gärna vara om ens försörjning är beroende av det. Det känns helt arketypiskt för en mäklare att skriva och tro så.

Man kan också fundera på vilka som egentligen vill bo i Barkabystaden. Vill man det överhuvudtaget om man är kreditvärdig och kan betala sig in till värmen och trygghet? Nu är jag osäker på hur nära Barkabystaden faktiskt är Rinkeby, det ligger förmodligen inte mitt i smeten så att säga. Klart är att det ska bli stort .

Ja, det var lite roligt och värt att ta upp i en blogpost.

Kommentarer:

uledozuwouohu 2019-03-25 01:15:40
[url=http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/]Prednisone 20 Mg[/url] Buy Prednisone http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/


Ny Kommentar